Pamokos ir Patarimai

7+ Mokytojos Patarimai Kaip Patobulinti Anglų Kalbos Žinias (2024)

Šiame straipsnyje rasite praktiškus, anglų kalbos mokytojos patarimus, kurie padės, jeigu norite gana greitai ir be didelių pastangų patobulinti savo anglų kalbos žinias. Šie patarimai ganai universalūs, todėl turėtų padėti mokantis ne tik anglų, bet ir kitų užsienio kalbų, taigi pirmyn!

1. Skaitykite angliškai

Mokiniai manęs dažnai teiraujasi kaip jie galėtų patobulinti savo anglų kalbos žinias. Vienas iš patarimų, kurį iš manęs išgirsta – dažniau ir daugiau skaitykite anglų kalba, o tam tinka viskas kas po ranka – maisto ir kosmetikos prekių etiketės, receptai, internetiniai straipsniai, žurnalai, lankstinukai, elektroniniai laiškai, grožinė literatūra ir kt. Skaitymo įgūdžių lavinimas – svarbi sudedamoji naujos kalbos mokymosi dalis. Taigi, skaitykite, mėgaukitės ir net nepajusite kaip patobulėsite.

Kodėl skaitymas toks svarbus mokantis naujos kalbos?

Skaitant ta kalba, kurią nusprendėte išmokti galite praplėsti žodyną, patobulinti skaitymo ir teksto suvokimo, skyrybos, gramatikos ir net kalbėjimo įgūdžius, t.y. vienu šūviu nušauti kelis zuikius. Skaitykite tai, kas Jums labiausiai patinka ir domina, tik tuomet jausite malonumą ne tik skaitant, bet ir mokantis naujos kalbos. Jeigu domitės mada ir stiliumi, socialiniuose tinkluose sekite užsienio stilistus ir influencerius ir skaitykite jų turinį, jei mėgstate gaminti – skaitykite receptus ir žiūrėkite maisto video anglų kalba.

2. Veskite naujų žodžių ir išsireiškimų žodyną

Vesti naujų žodžių ir išsireikšimų žodyną – klasikinis ir bene dažniausiai pasitaikantis patarimas mokantis naujos kalbos. Tačiau kodėl, galbūt jis iš tikrųjų veikia? Kai mokomės naujai sutiktų žodžių, įsivaizduojame, kad ko jau ko, bet šio aš tikrai nepamiršiu, nes tai tiesiog būtų neįmanoma.

Bet, patikėkite manimi, tai ne visuomet suveikia iš pirmo karto, todėl svarbu susigalvoti sau patogų būdą kaip tuos naujus žodžius fiksuoti, jog prireikus, būtų galima bet kada žvilgtelėti ir prisiminti.

3. Pasižymėkite naujus žodžius ir išsireiškimus

Kai kurie veda klasikinį popierinį žodynėlį, kiti klijuojasi priminimus ant kompiuterio monitoriaus, dar kiti – naujus žodžius užsirašo mobiliajame telefone arba kompiuteryje.

Nėra nei vieno teisingiausio ir efektyviausio būdo, nes visi esame skirtingi ir mūsų mokymosi stiliai taip pat skiriasi. Paprastas patarimas: užsirašykite ne tik naujai sutiktą žodį ar frazę, bet ir sugalvokite sakinį su juo. Naujo žodžio pavartojimas sakinyje, t.y. kontekste, padės jį lengviau ir greičiau įsiminti.

4. Stenkitės bendrauti anglų kalba

Koks pagrindinis naujos kalbos mokymosi tikslas ir priežastis?

Koks pagrindinis naujos kalbos mokymosi tikslas ir priežastis? Manau visi atsakymas į šį klausimą taip pat – vartoti kalbą gyvenimiškose situacijose, t.y. bendrauti ir susikalbėti su žmonėmis iš kitų šalių.

Deja, bet bendraujant su savo mokiniais dažnai pastebiu, kad jie specialiai bando išvengti tokių gyvenimiškų ar profesinių situacijų, kuriose jiems atsiranda galimybė vartoti kalbą ir šnekėtis su užsieniečiais.

Lengva pasakyti, bet sunku padaryti?

Lengva pasakyti, bet sunku padaryti? Taip, sutinku, pradžia visada sunki, tačiau neišdrįsus – niekada nesužinosi kas laukia toliau. Kalbėjimo praktika, patikėkite, daro stebuklus, todėl gatvėje sutikus užsienietį, kuris klausia kur galima rasti artimiausią bankomatą ar parduotuvę, nebėkite šalin, o stenkitės jam padėti.

Kažkam galbūt padėsite suteikdamas naudingą informaciją, o pats įgysite naujos naudingos praktikos realiame gyvenime. Moksliškai įrodyta, kad bendraujant užsienio kalba lengviau ir greičiau įsimenama nei, kad rašant ar skaitant.

Dažnai girdime žmones sakant, jog suprantu ką kiti kalba angliškai, tačiau pats negaliu pasakyti. Kodėl? Nes trūksta drąsos ir kalbėjimo praktikos, tačiau nieko nedarant ši situacija nepasikeis. Todėl bendraukite su užsieniečiais, užsirašykite į šnekamosios kalbos kursus ar tiesiog paraginkite šeimos narius, draugus ar kolegas pabendrauti angliška, kad ir 10-15 minučių per dieną.

5. Žiūrėkite anglišką YouTube turinį

Šiais laikais sunku rasti žmonių, kuriems nepatiktų žiūrėti YouTube. Išnaudokite YouTube kaip vieną iš būdų norint patobulinti anglų kalbos žinias, nes dauguma turinio šioje vaizdų dalijimosi platformoje pateikiama būtent anglų kalba. Domina temos apie maisto gaminimą, stilių, politiką ar automobilius? Pradėkite žiūrėti video tik angliškai ir patobulinkite savo anglų kalbos žinias.

Kodėl žiūrėti YouTube filmukus angliškai naudinga norint išmokti arba patobulinti kalbos žinias?

Visų pirma todėl, kad tai nieko nekainuoja ir yra vienas iš paprasčiausių būdų patobulinti anglų kalbos žinias neišeinant iš namų. Taip pat YouTube yra puiki galimybė susipažinti su skirtingais anglų kalbos akcentais. Kuo dažniau klausysite skirtingais akcentais kalbančių asmenų, tuo greičiau patobulinsite savo klausymo įgūdžius.

Norite patobulinti klausymo įgūdžius, tačiau vis dar sudėtinga suprasti apie ką kalba gimtakalbiai?

Tuomet siūlome pradėti nuo trumpų video (geriausia iki 5 min trukmės) dominančia tema su subtitrais. Įsijungę subtitrus iš pradžių didžiąją laiko dalį praleisite skaitydami juos, tačiau tuo pačiu patobulinsite ne tik klausymo, bet ir skaitymo įgūdžius ir praplėsite žodyną. YouTube galima rasti milijonus video, rinkitės jus labiausiai dominančiais temas.

6. Žiūrėkite serialus ir filmus angliškai

Manau sutinkate, kad filmų ir serialų žiūrėjimas yra vienas malonesnių būdų norint lengvai patobulinti anglų kalbos žinias. Puikus to pavyzdys – maži vaikai, kurie žiūrėdami animacinius filmukus angliškai lengvai ir nepastebimai „pramoksta“ anglų kalbos. Jei esate pradedantysis kalbos vartotojas, jokiais būdais nesiūlome pradėti nuo dokumentinių ar istorinių filmų, kuriuose gvildenamos sudėtingos temos ir vartojamas dar sudėtingesnis žodynas. Tokiu atveju atsiranda tikimybė, kad mažai suprasite, susinervuosite ir daugiau net nemėginsite žiūrėti angliško turiniu.

Mano patarimas – pradėkite nuo serialų, kuriuose gvildenamos paprastos kasdieniškos istorijos ir temos. Vienas iš tokių pavyzdžių – visiems puikiai žinomas serialas “Friends”. Pradžioje žiūrėkite serijas su subtitrais, skaitydami ką kalba veikėjai suprasite daugiau, geriau jausitės ir įgysite pasitikėjimo savimi.

Žiūrint serialą aktyviai, išmoksite daug naujų žodžių, gramatikos ir sakinių struktūrų, kurias vėliau lengvai pritaikomos realiame gyvenime. Žemiau pateikiu keletą patarimų kaip žiūrėti šį serialą aktyviai su tikslu patobulinti anglų kalbos įgūdžius.

a. Vieną kartą peržiūrėkite seriją, kad suprastumėte apie ką ji bus.
b. Padalinkite seriją į kelias trumpesnes scenas, kad atidžiau įsiklausytumėte į aktorių pokalbius.
c. Pasirinkite scenas, kurios jums patinka ir labiausiai norėtumėte ir vartoti realiame gyvenime savo praktikoje.
d. Išsirinkite naujus žodžius ir frazes, pasižymėkite juos ir garsiai skaitykite keletą kartų.
e. Po keletos dienų pasikartokite naujus išsireiškimus ir bandykite garsiai pasakyti juos nežūrint į sąsiuvinį.
Žemiau pateikiu serialo epizodą, kurį žiūrint galite išmokti daug naudingų išsireiškimų užsisakant maistą ir gėrimus internete:

Štai vienas lengviausių serialų, kuris gali padėti patobulinti anglų kalbos įgūdžius:

Dar vienas serialas, kuris gali padėti patobulinti anglų kalbos įgūdžius – “Extra English”. Šis TV šou buvo specialiai sukurtas tiems, kurių tikslas patobulinti anglų kalbos įgūdžius ir išmokti naujų žodžių ir frazių. Tai keturių žmonių istorija, kurie gyvena Londone ir moko anglų kalbos savo ispaniškai kalbantį draugą.

YouTube kanale galima rasti 40 šio nuotaikingo serialo epizodų. Apačioje pridedu 1-ojo epizodo nuorodą. Žiūrėkite, kartokite garsiai ir vartokite realiame gyvenime.

7. Mokytojų pagalba

Ką daryti jeigu nėra galimybių bendrauti angliškai su draugais, o ir turimą laisvą laiką norite išnaudoti kuo efektyviau? Ne visi mes norime dviratį išradinėti iš naujo, todėl kartais pats efektyviausias būdas yra ir pats paprasčiausias – susirasti patyrusią šnekamosios anglų kalbos mokytoją.

Įsigilinę į jūsų norus bei planus, mūsų anglų kalbos specialistės ne tik, kad paruoš efektyvią anglų kalbos tobulinimo programą, bet ir bus atsakingos už šnekėjimo užduotis. Toks mokymasis garantuoja bendravimą grupelėse su panašaus lygio mokiniais, todėl pagrindinė problema (neturėjimas su kuo bendrauti) dingsta. Svarbiausia – jus pačius įpareigoja mokintis ir stengtis. Juk ne visada taip paprasta prisiversti skaityti knygą ar vesti žodyną.

Kilo klausimų? Norite išmokti anglų kalbos draugiškoje aplinkoje?

Rašykite: Siųsti žinutę
Skambinkite: +370-613-65464
Facebook: AngluMokykla.lt

Lina (AngluMokykla.lt)

Lina (VBE vertintoja) yra viena jauniausių anglų kalbos mokytojų Lietuvoje turinti mokytojos metodininkės laipsnį. Jos paruošti mokiniai yra ne kartą apdovanoti Kauno miesto mero, NATO, bei kitų prestižinių institucijų.