Pamokos ir Patarimai

Geriausios Anglų Kalbos Programėlės ir 5 Patarimai Kaip Praplėsti Anglų Kalbos Žodyną (2024)

Dauguma anglų mokyklos mokinių teigia, kad jiems sunkiausia prisiversti mokytis naujus žodžius ir išsireiškimus. Dauguma kaltina ir savo prastą atmintį, tačiau tai tik mitas ir neteisingas pasiteisinimas. Mūsų mokyklos mokiniai teigia, kad mokantis kalbos savarankiškai sudėtinga rasti paprastų metodų, kurie efektyviai ir greitai veiktų tam, kad praplėsti anglų kalbos žodyną.

Žmonės dažnai teiraujasi ar gera mintis tiesiog atsiversti didžiulį Oxford’o ar kokį kitą žodyną ir pradėti “kalti” visus žodžius mintinai? Vienareikšmiškas atsakymas – ne. “Kaldami” ilgus ir nesibaigiančius žodžių sąrašus tik kankinsite save ir eikvosite savo brangų laiką. Mokantis kalbos tokiu būdų žodžiai neužsifiksuos ilgalaikėje atmintyje ir juos tiesiog greitai pamiršite, jeigu tai, ko išmokote nejungsite į sakinius ir nevartosite kontekste, t.y. savo kasdieninėje kalboje bendraujant su aplinkiniais.

Anglų kalba turi bene plačiausią žodyną lyginant su kitomis užsienio kalbomis, todėl norint sklandžiai kalbėti šia kalba yra svarbu kasdien plėsti žodyną ir jį vartoti gyvenimiškose situacijose. Praplėtę žodyną, netrukus pajusite laisvumą ir pasitikėjimą savo jėgomis kalbant angliškai, nes kuo turtingesnis žodynas, tuo lengviau išreikšti tai ką norime pasakyti ne gimtąja kalba.

Mokantis naujų žodžių ir išsireiškimų dažniausia problema slypi tame, kad negyvenant anglakalbėje šalyje, gali būti sudėtinga nuolatos plėsti žodyną ir naujai išmoktus žodžius bei išsireiškimus pritaikyti savo aplinkoje, nes tiesiog tam nėra galimybių, kai dauguma žmonių aplink bendrauja gimtąja kalba. Dėl šios priežasties rekomenduojame tas kasdienes galimybes plėsti anglų kalbos žodyną susikurti patiems arba išsirinkti gerą anglų kalbos korepetitorių.

Žemiau pateikta keletas paprastų būdų arba patarimų, kurie turėtų padėti praplėsti anglų kalbos žodyną ir lengviau bendrauti anglų kalba. Nuo geriausių anglų kalbos programų iki praktiškų idėjų.

1. Vesk asmeninį anglų kalbos žodynėlį, kasdien išmok 20 žodžių

Kasdieninėse gyvenimiškose situacijose susiduriame su vis naujais žodžiais ir išsireiškimais, kuriuos svarbu kur nors užfiksuoti, t.y. užsirašyti. Vieniems tai patogiau daryti telefone, kitiems – paprastoje užrašų knygelėje. Niekur neužfiksavus naujo žodžio ar išsireiškimo, kurį išgirsti pirmą kartą, jį yra labai lengva pamiršti.

Iš darbo praktikos anglų mokykloje esame pastebėję, jog mokinių, kurie turi tvarkingus ir nuolatos vedamus užrašus progresas greitesnis negu tų, kurie to nedaro ir teigia, jog ir taip nesunkiai prisiminsiu…😉

Pateikiame žodynėlio pavyzdį:

2. Kartok ir vėl kartok!

Kalbant apie anglų kalbos mokymąsi, žodžių ir išsireiškimų mokymasis nuolat juos pasikartojant turėtų užimti labai svarbią vietą. Daugeliui gerai žinomas posakis: “kartojimas – mokslų motina” mokantis naujos užsienio kalbos puikiai tinka. Kitaip tariant, anglų kalbos mokymasis turėtų tapti įpročiu ir maža dalimi kasdienėje rutinoje. Nesakome, kad reikia valandų valandas leisti ar užmigti su žodynėliu rankose.

Tam galite skirti apie 10 minučių savo dienos laiko, pvz. ryte aba vakare. Žodžius galima kartotis ir mintyse atliekant namų ruošos ar kitus paprastus darbus. Taip pat nepamirškite, jog efektyviau išmokti apie 10-20 naųjų žodžių kasdien nei didesnį skaičių, bet tam skirti tik 1 ar 2 kartus per savaitę.

Pateikiame internetinio puslapio nuorodą, kuriame tvarkingai ir aiškiai pagal temas suskirstyti žodžiai bei frazės pagal temas:

https://www.vocabulary.cl/Lists.htm

Pvz. Paimkime temą “Daily Activities at Home“. Pradžioje išmokite atskirus žodžius ir frazes, tuomet atkreipkite dėmesį į jų vartoseną sakiniuose pateiktuose žemiau ir pabandykite sugalvoti savo pavyzdžių su nauju žodžiu ar išsireiškimu.

Žemiau pateikti sakiniai, kuriuose paryškinti nauji išsireiškimai tema “Daily Activities at Home

3. Nepamiršk skaityti ta kalba, kurios mokaisi

Mokantis naujos kalbos nepamirškite skaityti ta kalba. Lingvistai teigia, kad skaitymas – vienas efektyviausių būdų norint patobulinti užsienio kalbos žinias. Visų pirma pasirinkite mėgstamas ir aktualias temas pradedant nuo paprastų tekstų ir po truputį judant link sudėtingesnių. Jeigu domiesi mada ir sportu, rinkitės straipsnius ar knygas apie tai, nesirinkite sudėtingų tekstų, kuriuose rasite begalę sudėtingų nežinomų žodžių. Skaitant svarbu atkreipti dėmesį į naujai sutinkamus, nežinomus žodžius.

Tačiau nevark užsirašinėjant kiekvieną naują žodį ar išsireiškimą, nes tokiu būdu perdegsi ir nebegrįši prie skaitymo. Vietoj to, verčiau pasiryškink žodžius, kurie, tavo manymu, svarbūs. Tuomet pamėgink iš konteksto suprasti ką tas žodis galėtų reikšti prieš naudojantis žodynu. Jeigu skaitai knygą ir turi jos audio versiją, tuomet paklausyk kiekvienos skyriaus prieš arba po skaitymo.
Pateikiame keletą internetinių puslapių nuorodų, kuriuose rasite įdomių straipsnių skaitymui angliškai:

www.learnenglish.britishcouncil.org/skills/reading
www.myenglishpages.com/english/reading.php
www.esl-lounge.com/student/reading.php

4. Susirask angliškai kalbančių draugų ir bendraminčių

Įgavus daugiau drąsos ir pasitikėjimo savimi bei papildžius naujų žodžių ir išsireiškimų bagažą, svarbiausia misija turėtų būti žinias pritaikyti praktikoje bendraujant su kitais. Klausykite, kalbėkite ir mokykitės vienas iš kito. Pradžioje mėginkite susirasti bendraminčių, kuriems anglų kalba nėra gimtoji, taip bus lengviau susišnekėti.

Jeigu artimoje aplinkoje retai sutinkate užsieniečius, susiraskite bendraminčių, kurių tikslas taip pat patobulinti anglų kalbos žinias internete. Šiuo metu apstu įvairiausių nemokamų programėlių, kurių dėka galima lengvai susirasti susirašinėjimo ar bendravimo draugų, su kuriais ne tik susidraugausite, juokausite, bet ir panaikinsite kalbos barjerus.

Pateikiame keletą internetinių programėlių, skirtų susirasti bendraminčių mokytis kalbos

5. Geriausios programėlės mokintis anglų kalbai

Šiuo metu apstu įvairiausių nemokamų programėlių, kurių dėka galima lengvai susirasti susirašinėjimo ar bendravimo draugų, su kuriais ne tik susidraugausite, juokausite, bet ir panaikinsite kalbos barjerus.

Pateikiame keletą internetinių programėlių, skirtų susirasti bendraminčių mokytis kalbų

HelloTalk

Naudojantis HelloTalk programėle galima nemokamai bendrauti su žmonėmis iš viso pasaulio, tačiau tai nėra įprastas socialinis puslapis. Ši programėlė veikia susirašinėjimo principu. Bet tai nėra jūsų įprasta socialinė programa. Sąsaja yra supakuota su naujoviškomis priemonėmis, kad būtų smagu ir be vargo išmokti naujos kalbos.

Norėdami bendrauti ir mokytis, galite kalbėtis su atskirais nariais arba prisijungti prie grupės pokalbių.

Ieškokite mainų partnerių pagal gimtąją kalbą, miestą, atstumą nuo jūsų ir dar daugiau.

Nesvarbu, ar tai būtų visame pasaulyje, ar visame mieste, akimirksniu rasite tinkamus partnerius, su kuriais pradėsite pokalbį.

Atsisiųsti

Android / Samsung
iPhone / iPad

Kaina

⚡ Nemokama

Knudge.me

Knudge.me – tai lengvas, efektyvus ir paprastas būdas patobulinti anglų kalbos žodyno ir gramatikos žinias.
Šioje programėlėje rasite begalę įvairių smagių žaidimų ir testų, kurių pagalba išmoksite daug naujų žodžių bei išsireiškimų.

Atsisiųsti

Android / Samsung
iPhone / iPad

Kaina

⚡ Nemokama

Vocabulary Builder by Magoosh

Šioje programėlėje rasite begalę paprastų testų, kurie padės įsiminti naujus ir pasikartoti primirštus anglų kalbos žodžius.

Parsisiuntę programėlę, galėsite išmokti apie 1000 naujų anglų kalbos žodžių paprastų testų pagalba.

Ką reikia padaryti, tai tiesiog pasirinkti norimą testą ir sudėtingumo lygį.

Atsisiųsti

Android / Samsung
iPhone / iPad

Kaina

⚡ Nemokama

Speaky

Speaky yra nemokama programėlė, kuri padės susirasti bendraminčių visame pasaulyje, kurių pagalba patobulinsite anglų kalbos žinias.

Programėlės naudotojai gali susirašinėti su žmonėmis, kurie taip pat nori patobulinti žodyno bei kalbėjimo įgūdžius.

Atsisiųsti

Android / Samsung
iPhone / iPad

Kaina

⚡ Nemokama

Cambly

Cambly. Ši programėlė suteikia greitą prieigą prie angliškai kalbančių žmonių per vaizdo pokalbius. Jūsų draugiški kalbos partneriai yra pasirengę padėti jums praktikuotis kalbėti angliškai ir praplėsti žodyną.

Vienas didžiausių privalumų kalbant apie „Cambly“ programėlę tas, jog ją galite naudotis lanksčiai ir prisijungti bei susirasti mokytoją tuomet, kai norite turėti pamoką ir vaizdo skambutį. Tai naudinga, jei neturite ir negalite skirti daug laiko mokytis anglų kalbos. Po kelių minučių programa yra labai paprasta naudotis, ir jūs galite paskambinti mokytojui ir pradėti kalbėti angliškai.

Atsisiųsti

Android / Samsung
iPhone / iPad

Kaina

⚡ Nemokama

Duolingo

Duolingo – šiuo metu viena iš populiariausių programėlių visame pasaulyje.

Tai linksmas ir paprastas būdas patobulinti ne tik anglų, bet ir kitų užsienio kalbų žinias. Didelis programėlės privalumas tas, kad ja galima naudotis nemokamai.

Atsisiųsti

Android / Samsung
iPhone / iPad

Kaina

⚡ Nemokama

6. Suburkite bendraminčių grupę

Jeigu nepavyksta susirasti užsieniečių draugų, sukurkite grupę, kurios tikslas būtų išmokti anglų kalbą, nes mokytis kartu smagiau, lengviau ir veiksmingiau. Pasinaudokite Facebook ar Zoom galimybėmis, susikurkite atskirus kambarius virtualiems susitikimams, arba kartą per savaitę susitikite gyvai. Nusistatykite griežtą taisyklę grupės veiklos ar susitikimų metu stengtis bendrauti tik angliškai ir nevartoti nė vieno lietuviško žodžio. Tokiu būdu visų grupės narių tobulėjimo procesas pagreitės.

Dar viena puiki idėja – kas savaitę mokytis naujų žodžių ir bendrauti tam tikra tema, o sekančią savaitę imti naują, tokiu būdu sustiprinsite žodyną įvairiausiomis temomis. Lengviausiai tai padaryti grupinėse anglų kalbos pamokose!

Esate motyvuoti ir norite išmokti anglų kalbos draugiškoje aplinkoje?

Rašykite: Siųsti žinutę
Skambinkite: +370-613-65464
Facebook: AngluMokykla.lt

Lina (AngluMokykla.lt)

Lina (VBE vertintoja) yra viena jauniausių anglų kalbos mokytojų Lietuvoje turinti mokytojos metodininkės laipsnį. Jos paruošti mokiniai yra ne kartą apdovanoti Kauno miesto mero, NATO, bei kitų prestižinių institucijų.